Bitcoin hårdvaruplånböcker

Stora banker förbjuder anställda att använda Bitcoin och alltfler inser att det är något alldeles särskilt med denna kryptovaluta som inte blir mindre populär. Om du har bestämt dig för att köpa Bitcoin så är du inte ensam, men hur ska du förvara pengarna på ett säkert sätt?  Det finns två huvudsakliga metoder för förvaring av denna valuta:

  1. Hot wallet – Det här är en plånbok som finns online. Den erbjuds du då du skapar ett konto på en handelsplats där du kan köpa och sälja kryptovaluta. Den kallas för het för att den finns på nätet.
  2. Cold wallet – Det här är en hårdvaruplånbok som finns offline på din dator. Det är därför som den kallas för kall.

Det rekommenderas att man använder sig av så kallade kalla plånböcker för Bitcoins, det vill säga hårdvaruplånböcker.

Så använder du Bitcoin säkert

När du har köpt Bitcoin så kommer du att få två nycklar. Den ena är publik och den andra privat. Med den publika nyckeln så kan du skapa en Bitcoin adress. Den måste du ha för att kunna ta emot Bitcoins. Det här fungerar lite som en email adress. Med din privata nyckel så kommer du att kunna godkänna transaktioner. Det gör du med en signatur som är digital. Det här är i stort sett samma sak som ett lösenord som du använder för att logga in.

För att kunna använda Bitcoin säkert så gäller det att du skyddar den privata nyckeln på rätt sätt. Om du har en hot wallet online så kommer din nyckel att vara tillgänglig på ett sätt som kan bli problematiskt. Med en hårdvaruplånbok så kommer du istället att få kryptering för dina nycklar. De förvaras offline och du kan använda dem för att genomföra transaktioner som är mycket säkra.

Använd både heta och kalla plånböcker

Risken med att förvara Bitcoins i en het plånbok online är att de då lättare kan bli stulna eller att du förlorar pengar på grund av tekniska fel och virus. Därmed inte sagt att du inte kan dra nytta av en plånbok online. Det kan till exempel vara klokt att ha en hårdvaruplånbok för pengarna som du inte kommer att använda på ett tag och att använda en bra online plånbok via en handelsplattform för de dagliga transaktionerna. Då du har handlat klart så kan du ju föra över dina Bitcoins till hårdvaruplånboken där de ligger säkrare.

Fördelar med hårdvaruplånböcker

Det som är så bra med hårdvaruplånböcker för Bitcoins är att de skyddar dina virtuella pengar mot hackers och virus. Det är heller inte svårt att använda en hårdvaruplånbok tillsammans med den heta plånboken som du har online på en handelsplats. Dessutom så kan du lätt finna hårvaruplånböcker som är mycket enkla att använda. De är snabba och smidiga och du behöver inte vara datorexpert för att förstå hur du ska sköta din plånbok på datorn.

Så ser din plånbok för Bitcoin ut

En hårdvaruplånbok för Bitcoin är för det mesta något som kan se ut lite som det USB-minne som du kanske redan använder. Du kan plocka bort minnet från datorn varpå det inte går att komma åt informationen på det via nätet. Plånboken är inte kopplad till nätet och du kommer att behöva installera särskild mjukvara på din dator för att använda den. Du använder en särskild kod då du använder plånboken. Det här liknar användningen av bankdosor. Hackers kan inte komma åt din hårdvaruplånbok då den inte har de säkerhetshål som tyvärr ibland kan förekomma i plånböckerna som finns online.

Men tänk på att du måste förvara din hårdvaruplånbok på ett bra sätt. Tappa inte bort den! Om du inte kan hitta hårdvaruplånboken så är pengarna du hade på den borta för alltid. Lite som en vanlig plånbok som går förlorad. Det gäller att inte skada hårdvaran och att hantera den på rätt sätt för att det här ska bli ett bra och säkert alternativ. Du kan i praktiken gå omkring med ditt privata bankfack i fickan och då gäller det förstås att du är medveten om detta!

Leave a Reply